Voorzitter voor de Rekenkamercommissie – Waterschap Zuiderzeeland – Lelystad

JobID=4.0.15

Waterschap Zuiderzeeland zoekt een proactieve en onafhankelijke voorzitter voor de Rekenkamercommissie | Lelystad | Flevoland | 15 uur per maand

Bij Waterschap Zuiderzeeland werken we aan schoon en voldoende water. En zorgen we ervoor dat mensen in veiligheid kunnen leven, in onze steden en op het platteland. Dat lijkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Ons werkgebied bevindt zich namelijk op de bodem van de vroegere Zuiderzee. In samenwerking met plaatselijke, regionale en landelijke partners. En in een omgeving die voortdurend verandert – maatschappelijk, wettelijk en klimatologisch. Ons werk doen we graag goed en op basis van deskundig onderzoek.

Vanwege het vertrek van de huidige voorzitter is Waterschap Zuiderzeeland op zoek naar een nieuwe 

Voorzitter voor de Rekenkamercommissie

De Rekenkamercommissie:

Waterschap Zuiderzeeland wil continu verbeteren en leren van het gevoerde beleid en opgedane ervaringen. Onze Rekenkamercommissie versterkt het leren van de Algemene Vergadering in de controlerende en kader stellende rol. Vanuit een onafhankelijke positie is de Rekenkamercommissie hét onderzoeksinstrument voor de Algemene Vergadering. Op basis van deskundig onderzoek naar rechtmatigheid, doeltreffendheid en doelmatigheid van het door het waterschap gevoerde beleid adviseert de Rekenkamercommissie de Algemene Vergadering. De Rekenkamercommissie van Waterschap Zuiderzeeland bestaat uit twee interne en drie externe leden (waaronder de voorzitter). De Rekenkamercommissie heeft een ambtelijk secretaris en een eigen onderzoeksbudget.

Waar u aan bijdraagt:

Als voorzitter bent u het gezicht van de Rekenkamercommissie van Waterschap Zuiderzeeland. U bent verantwoordelijk voor een goede interne organisatie en binding van het team. Met uw aansturing komt de Rekenkamercommissie tot kwalitatief goede producten. U onderhoudt de relatie met de Algemene Vergadering, het college van Dijkgraaf en Heemraden en de organisatie. En tot slot bent u verantwoordelijk voor het budgetbeheer.

Uw profiel:

 • U beschikt over academisch werk- en denkniveau en hebt aantoonbare ervaring in het effectief begeleiden en beoordelen van onderzoeken (ervaring in een Rekenkamercommissie is niet per se nodig).
 • U bent (politiek) bestuurlijk sensitief en kunt feiten en politiek goed van elkaar scheiden.
 • U weet een onafhankelijke positie in te vullen en kunt daarin rolbewust optreden.
 • U heeft (aantoonbare) ervaring als voorzitter.
 • U heeft de rol van de Rekenkamercommissie scherp en u kunt hierop acteren.
 • U heeft een relevant netwerk met onderzoeksinstellingen en bureaus of u weet dit aan te boren
 • U bent een verbinder en communicatief zeer vaardig. Uw houding is positief kritisch, maar constructief.
 • Ervaring binnen de overheid en affiniteit met de wereld van het water is fijn, maar bent u ondernemer of ervaren in het bedrijfsleven, solliciteert u dan ook gerust. 
 • De functie van externe voorzitter is onverenigbaar met een aantal publieke functies, zoals opgenomen in de Verordening op de Rekenkamercommissie Waterschap Zuiderzeeland 2018 http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/XHTMLoutput/Actueel/Waterschap%20Zuiderzeeland/CVDR614288.html 

Wij bieden:

 • Een voorzittersfunctie (nevenfunctie) met ruimte om daar zelf invulling aan te geven. Op basis van vrijheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen. Want dat is hoe we werken.
 • Voor een periode van vier jaar; benoemd door de Algemene Vergadering.
 • Een vergoeding van 301 euro bruto per bijgewoonde vergadering (ongeveer één keer per maand).
 • Omdat we duurzame mobiliteit stimuleren, vergoeden we de kosten als u reist met het openbaar vervoer (tweede klasse). Komt u met eigen vervoer, dan bedraagt de reiskostenvergoeding 0,19 cent per kilometer.

 

Zo kunt u solliciteren:

Herkent u zichzelf in deze vacature? Dan maken we graag kennis! Laat via de solliciteerbutton uw cv en motivatie achter. Dat kan tot en met maandag 10 mei. Liever eerst meer informatie over de functie en/of de procedure? Neem dan contact op met Hanna Mutter-Jansen, senior bestuursadviseur, via 06 – 211 87 781. Ondertussen alvast benieuwd naar recente onderzoeken van de Rekenkamercommissie? Neem dan eens een kijkje op de site van Zuiderzeeland https://www.zuiderzeeland.nl/rekenkamercommissie/.

De gesprekken zijn op vrijdagmiddag 11 juni. De sollicitatiecommissie bestaat uit twee leden van de Algemene Vergadering, onder leiding van de vicevoorzitter van de Rekenkamercommissie en de dijkgraaf als adviseur van de sollicitatiecommissie. 

Omdat...